Moj internet dnevnik
Bonsai
Brojač posjeta
279
Blog
srijeda, listopad 17, 2007
Odgovora na ovo pitanje postoji više, no ja ću pisati kako ja smatram ispravnim. Drveće je najbolje vaditi s početkom kretanja vegetacije, dakle kraj zime i početak proljeća. Postoje neprekidne rasprave o tome kako vaditi drvo, pa jedni tvrde da je drvo bolje pripremati u prirodi, dok drugi prakticiraju vađenje odmah i presađivanje u vrt ili veču posudu. Ja sam pristaša ove druge opcije, dakle vidim i vadim. Mislim da će drvo imati veče šanse za preživljavanje u kontroliranim uvijetima. Osim što tako mislim, skromno iskustvo me u to i uvjerilo. Biljku koju odaberem za vađenje, u jednom potezu orežem na željenu formu, iskopam je i reduciram joj korijenje pazeći da ostavim što više sitnih korijenčića. potrebnih za život biljke. U večini slučajeva koristim hormon za ukorijenjavanje jer se tako rizik svodi na minimum a biljka lakše podnese šok. Teško je dati generalan savjet kako vaditi biljke jer postoje ogromne razlike među samim biljkama. Največa razlika je u listopadnom i vazdazelenom drveću. No postoji još podjela, pa recimo bukva i grab zahtjevaju različite pristupe. Bukva je pomalo tvrdoglava i zahtjevna za presađivanje, dok grab preživi što god mu napravio i u koje god doba. Vadio sam grabove u 5 i 6 i 7 mj i svi su preživjeli. Nekima sam rezao sve grane i ostavljao golo deblo, a oni su ponovo potjerali. Bukve gotovo uvijek traže da im se ostave pupovi, što više na grani to bolje, u suprotnom se rado osuše u cijelosti, kao da ih pup drži na životu. Teško mi je sada pisati za svaku vrstu posebno, no najbitnije je da drvo koje odlučimo vaditi, bude zdravo i u fit formi, time smo povečali šanse da nam se drvo primi i prebrodi šok presadnje. Izbjegavajte drva koja sama po sebi ne djeluju zdravo.
yamadori @ 13:09 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 11, 2007
Yamadori je naziv za sakupljanje drva iz prirode. Večinom su to zakržljala drva koja više liče na grmove nego na drva, a mi u njima prepoznamo potencijal za možebitni uzgoj bonsaia. Da bi se našao prikladan primjerak, potrebno je imati iskustva i nešto znanja o izgledu budučeg bonsaia. Korijenov vrat koji zovemo Nebari, bi trebao biti naglašen i znatno jači od početka debla, deblo bi trebalo biti konusnog oblika tako da se proporcionalno stanjuje prema vrhu. Glavne grane trebaju biti proporcionalne debljini debla i po mogučnosti bi trebale rasti naizmjenično, rijeđe pri dnu, a gušće pri vrhu drveta. To su neka od pravila, a na svakom je da svoj slobodni izričaj prenese kao potpis na drvo.
Prve potrage za prikladnim drvima rezultiraju nebrojenim pogodnim primjercima koje uočavamo svuda kud se krečemo, no s vremenom kriteriji rastu i dobrih drva je sve manje. Nakon puno prohodanih kolometara stekne se i ponešto iskustva, a drva koja smo do tad izvadili i brinuli se o njima postaju primjerci koji više liće na drške od metle sa zabijenim čavlima nego na mini drvo. To je možda i neizbježno, no svakako doprinosi izoštravanju pogleda na potencijalno drvo i povečava broj kvalitetnih drva, pa zadovoljstvo postaje veče sa jednim pravim nego sa desecima na brzinu odabranih.
yamadori @ 15:23 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Pogodna drva za uzgoj bonsaia možemo nabaviti u rasadniku ili nekoj sličnoj trgovini. Time ćemo dobiti drvo koje je naviklo živjeti u posudi, no večinom se radi o mladim primjercima kojima će trebati dugi niz godina da postanu pogodna podloga za bonsai. 
Prikupljanje iz prirode je jedan od načina kako doći do drveta koje izgledom odaje starost. To je način koji preferiram i o kojem će ovdje biti riječi, a zovemo ga Yamadori.
yamadori @ 14:48 |Komentiraj | Komentari: 0
Za početak pozdrav svim slučajnim i namjernim posjetiocima ovog bloga. Ovo je blog posvečen mom razvoju ka bonsai umjetnosti.
Srdačan pozdrav
Mario Stefanović

yamadori @ 14:39 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.